Varza noua cu marar
Retete garnituri Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete rapide Retete simple
Imi place foarte mult sa gatesc varza noua. Verde si cu frunze fragede si aerisite (aproape ca si varza chinezeasca) mi se pare cea mai buna pentru salata sau sotata. Daca iarna nu ma prea inghesui sa fac varza calita, vara imi place ca o pot sota rapid si fara miros in casa. Desi merge alaturi de un cotlet de porc la gratar, recunosc ca de obicei prefer sa o mananc simpla, doar cu o felie de paine de secara. Asa as putea sa mananc o data toata portia.
Ingrediente
varza noua (cca 1 kg)
1 ceapa medie
2 morcovi noi mai mici
1 fir cimbru
2 fire marar
sare, piper negru macinat
2 linguri ulei de casa (de floarea soarelui presat la rece)
Portii: 2
- Se taie varza fideluta fina folosind o razatoare de genul acesta sau cu cutitul, folosi instructiunile de aici. Se presara cu 1 lingurita rasa de sare si se framanta usor, pana-si pierde din volum si o simtiti umeda (dureaza putin la varza noua, cca 1 minut). Deasupra se razuiesc morcovii, pe razatoarea mare.
- Intr-o cratita larga (preferabil de fonta, legumele se soteaza mai bine; se poate folosi si un wok larg) se incinge uleiul si se adauga ceapa tocata cubulete. Se soteaza doar pana ceapa se inmoaie, in jur de 5 minute.
- Se adauga varza si morcovii si se soteaza in continuare, la foc mediu spre mare, timp de 10 minute, amestecand des. Cam dupa 7 minute veti simti ca varza miroase usor dulceag. In acel moment rasniti piper negru din belsug si adaugati cimbrul tocat marunt. Continuati sa sotati, de data asta amestecand aproape fara pauza ca sa nu se arda varza. Gustati varza de sare si mai adaugati daca e cazul. Cand expira cele 10 minute, varza trebuie sa fi scazut mult si sa vedeti in cateva locuri ca e usor rumena.
- Trageti cratita de pe foc si adaugati mararul tocat fin. E buna calda dar si la temperatura camerei.
Varza noua
Varza fideluta
Varza sotata