Cum se alege si se pastreaza sparanghelul verde

Tehnici in bucatarie

Reteta Cum se alege si se pastreaza sparanghelul verde

Fii pretentios cand alegi sparanghelul. E prea scump pentru compromisuri. Un kg de sparanghel verde porneste de la 45 lei. Si nu e vorba doar de bani. Bine ales, sparanghelul are un gust foarte bun. Cei care n-ati gustat pana acum puteti sa va imaginati ca aduce putin cu fasolea verde, dar e mai suculent. Daca insa e amar sau fibros inseamana ca nu a fost proaspat.

In lunile mai si iunie ne putem bucura cel mai bine de sparanghel, fiind sezonul lui. Poate il cumparati fiindca sunteti curiosi sau pentru ca ati auzit cat e de bun si sanatos (contine vitamineleĀ  A, E, K, B6, acid folic) sau pentru ca este o garnitura care merge cu aproape orice. Atunci uite ce trebuie sa stii inainte de a cumpara sparanghel.

  1. Uita-te la culoare: trebuie sa fie de un verde sanatos, proaspat (poate fi verde mai inchis sau mai deschis). Daca are zone decolorate, galbui, e deja uscat.
  2. Uita-te la inflorescentele din varf: trebuie sa fie ori verde proaspat (putin mai inchis decat restul tulpinii), ori purpurii. Trebuie sa fie strans compactate in jurul tulpinii (stranse ca un boboc). Daca sunt uscate, galbui, cu mucegai sau stau departe de tulpina, insemana ca sparanghelul e vechi. In niciun caz sa nu-l cumparati pe acesta. Varfurile sunt cele mai gustoase si fragede parti, iar daca sunt compromise deja, nici cele mai bune tehnici de gatire nu-l va mai salva.
  3. Uita-te in zona unde a fost taiat sparanghelul: trebuie sa fie taietura cat mai proaspata, eventual usor uscata la suprafata, dar nu crapata (asta e semn de deshidratare). Uita-te de asemenea ca partea fibroasa sa nu fie prea mare, veti pierde mult cand le taiati si va treziti ca ati platit 500 grame dar folositi doar 250 gr :( In general sparanghelul mai gros are asemenea parti fibroase, nu insemana ca nu e proaspat, dar verificati cat de mare e zona. Daca e foarte mare inseamna ca sparanghelul e mai batran, deci poate fi si mai atos.
  4. Luati legatura in mana si strangeti-o, trebuie sa se auda cum scartaie firele de sparanghel cand se freaca unele de altele. Acel scartait e semn de proaspetime.
  5. Indoiti un fir de sparanghel din legatura: trebuie sa fie flexibil, dar de la un punct se va rupe cu un pocnet (exact ca atunci cand verificati daca pastaile de fasole sunt tinere si fara ate).
  6. Grosimea: nu conteaza foarte mult grosimea cald il alegeti. Un sparanghel gros poate fi chiar mai gustos decat unul subtire, dar urmariti semnele de mai sus si fiti atenti la partea fibroasa. Alegeti grosimea in functie de cum doriti sa-l gatiti:
    - pentru gratar e mai potrivit sparanghelul tanar si subtire caci se face mai repede;
    - pentru cuptor e potrivit sparanghelul mai gros; alegeti gatirea la cuptor cand doriti sa pregatiti o cantitate mai mare de sparanghel, e mai practic;
    - daca doriti sa-l adaugati in salate sau in paste cel subtire arata mai bine :)
    - pentru supa crema cel gros este mai mult decat ok, veti obtine din el maximum de gust
  7. Cum se pastreaza sparanghelul: taiati cam 1 cm din capete (ca si cum taiati florile inainte de a le pune in vaza); asezati sparanghelul intr-un borcan sau pahar larg; adaugati apa doar cat toate firele de sparanghel sa ajunga in apa; trageti o punga de plastic peste el; rezista asa la frigider cam 4 zile; in acest timp schimbati apa daca devine tulbure.
  8. Cum se curata sparanghelul inainte de a-l gati: doar se rup sau se taie partile fibroase dinspre taietura (cele de care va povesteam la punctul 3), apoi se spala si se usuca bine.
    Cum se indeparteaza partea fibroasa: se ia firul de sparanghel si se prinde de cele doua capete, apoi incet incepeti sa-l indoiti; pe unde se rupe (plesneste) in mod natural, pe acolo e partea fibroasa; chiar daca vi se pare ca se iroseste mult, nu incercati sa gatiti acea parte, e neplacuta. De fapt puteti incerca o data sa vedeti diferenta fata de varfurile fragede, ca asa se invata cel mai bine, prin experienta ;).

    Pofta de verde sa aveti!
Culoare frumoasa, varfuri compacte

Culoare frumoasa, varfuri compacte

Taietura destul de proaspata

Taietura destul de proaspata

Se pastreaza asa in frigider

Se pastreaza asa in frigider

Comentarii (5)

 

Cori Cj  acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 15:50  

Hello :)

Ioi ce sparanghel tanar si frumos ai gasit.. Oare de unde? Metro? Si la ce pret ai gasit?

Noi ne-am uitat la Cora saptamana trecuta, dar arata rau "buchetelul"...
 

Maria  acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 15:53  

:p =P~ Abia astept o supa crema...
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 15:55  

da, de la Metro e sparanghelul acesta. am ales un pic la el, fiindca multe erau prea lemnoase la baza. la metro buchetul are hartie infasurata la baza si a trebuit sa le desfac cu grija sa vad ce e dedesubt...
e in jur de 45 lei / kg. un buchet are 1/2 kg.
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Aprilie 2015 15:56  

Maria, uite supa crema [link]
 

marius  acum 6 ani - 9 Mai 2018 07:34  

Sa cureti sparanghel nu e mare filosofie. Pe scurt, sparanghelul are partea dinspre varf mai frageda si partea dinspre coada mai fibroasa. Ce ne intereseaza pe noi este partea frageda, evident.

Ca sa le separi pe cele doua, poti sa tii tija de sparanghel de capatul mai lemnos si sa o indoi pana ce se rupe. Vei ramane cu partea mai frageda si verde, dinspre varf. Foloseste aceasta tija frageda ca masura. Aliniaza pe masa toate tijele de sparanghel si inlatura partea de la baza (codita) insa nu arunca nimic. Poti sa folosesti coditele pentru o supa crema delicioasa.

In principiu, cu cat este mai groasa tija, cu atat este mai dura coaja. Asadar, daca ai un sparanghel mai fibros, poti sa-i razuiesti partea de la baza cu un peeler de legume.



Cum gatesti sparanghelul

Poti sa-l blansezi . Pune apa la fiert cu putina sare. Cand clocoteste scufunda sparanghelul 1 Ā½ ? 2 minute in apa care clocoteste, apoi transfera-l imediat intr-un bol cu apa cu gheata pentru a opri fierberea si pentru a pastra culoarea vie.

Poti sa-l sotezi intr-o tigaie acoperita, cu putin unt clarifiat si un strop de apa, sau poti sa-l gatesti la abur.

Daca iti doresti un sparanghel crocant, poti sa-l dai la cuptor, stropit cu ulei de masline, sare si piper. Tot la cuptor poti sa-l faci gratinat sau poti sa-l perpelesti pe gratar.

In general, poti servi sparanghelul cu diverse sosuri. Un sos cu branza (blue cheese, gorgonzola si brie) de exemplu, sau un sos olandez (hollandaise) i s-ar potrivi de minune. Din coditele mai fibroase, fierte bine, poti pregati o supa crema delicioasa.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...