Cum se fierb ouale tari si mai ales cum se curata usor
Intotdeauna a fost o tortura sa curat ouale fierte. Se stie ca ouale, cu cat sunt mai proaspete cu atat se curata mai greu. Si acum sincera sa fiu, solutia sa le tin 2 saptamani doar ca sa le pot curata ca lumea nu ma aranjeaza deloc, nu mi se pare practica.
Cineva de pe site mi-a dat pontul sa le pun in apa rece, crapate un pic. Totusi problema mea nu s-a rezolvat chiar atunci, fiindca le puneam in apa rece, le lasam acolo, apa se incalzea si nici asa nu se curatau bine de fiecare data. Toata smecheria este sa le lasi in apa rece-gheata pana se racesc complet. Deci soc termic prima data si apoi racire completa, asta e tehnica mea acum. Fac asa de mai bine de 1 an si procentul reusitelor a crescut foarte mult. Nici asta nu e o metoda infailibila, un ou din 20 sigur se va incapatana sa se curete greu, dar totusi ma pot bucura ca restul arata bine si in cazul oualor umplute asta e o binecuvantare. Tehnica asta e valabila si pentru oua fierte tari dar si pentru cele mai moi. Ceea ce vedeti in poze sunt oua de la tara, nu mai vechi de 1 saptamana. Chiar cu oua tocmai luate de sub gaina nu am incercat...
Nu stiu exact care este explicatia stiintifica. Dar presupun ca are legatura cu vaporii care se formeaza sub coaja in timpul fieberii. La soc termic rece devin rapid apa si probabil atunci se intampla ceva sub coaja (expandare-contractare) care ajuta pielita albusului sa se desfaca de pe coaja si asta face curatarea mai usoara.
Fiindca se apropie Pastele, poate e util sa aflati cum fierb ouale tari (pentru vopsit sau oua umplute), fara a deveni cauciucoase sau si mai rau cu acel inel verzui-albastrui in jur (asta e semn ca au fost fierte prea mult) si cu gust sulfuros.
oua
sare
Scufundam ouale in apa fierbinte cu paleta
Ouale fierb la foc mic 12 minute
Le mutam in apa rece
Racim apa de cate ori e necesar
Rulam usor oul pe masa
Curatam dinspre capatul gros
Perfect si de data asta!
5 din 5 curatate perfect