Baba Ganoush
Retete arabesti Retete cu legume Retete simple Retete salate
Salata de vinete cu usturoi revizuita dupa 7 ani (am postat-o prima data in 2015). Salata e cremoasa, fara a contine maioneza. Cremozitatea e data de pasta de susan si iaurt.
Ingrediente
2 vinete medii
2 linguri suc de lamaie
1 catel mare de usturoi
1 lingura ulei de masline
2 linguri rase pasta de susan (tahini)
150 gr iaurt grecesc
patrunjel (sau menta)
sare, piper negru
Calorii: 485 calc (in total, calculat cu iaurt 2% si fara uleiul picurat deasupra)
- Daca folositi vinete gata coapte din congelator, dupa decongelare le lasati 10 minute intr-o sita sa se scurga.
Daca folositi vinete proaspete, le veti coace si apoi le curatati dupa instructiunile de aici. Le lasati sa se scurga intr-o sita (cam 10 minute). Vinetele se toaca apoi marunt cu satarul de lemn pana obtineti o pasta si se dau la frigider sa se raceasca complet. In acest timp ele vor mai lasa suc, pe care il veti scurge inainte de a pregati salata. - Cat se coc/scurg vinetele, pisati usturoiul intr-un mojar pana devine pasta si apoi il frecati cu 1 lingura de ulei. Il lasati sa stea asa pana e nevoie de el.
- Puneti pulpa vinetelor intr-un bol incapator astfel incat sa puteti amesteca usor. Stropiti vinetele cu suc de lamaie si presarati sare, apoi amestecati vartos cu o lingura de lemn. Gustati sa fie placut sarate. Daca vinetel nu sunt coapte pe plita/gratar, ci in cuptor, adaugati 1/4 lingurita sare afumata.
- Adaugati uleiul cu usturoi si frecati iar vartos. Cand frecati vinetele cu lamaie si ulei, ele se vor albi putin.
- Adaugati pasta de susan si iaurtul si amestecati bine, gustati iar de sare.
- Serviti salata stropita cu ulei de masline si presarata cu verdeata tocata. Rasniti putin piper negru deasupra. E buna cu lipie libaneza, paine turceasca sau paine arabeasca. Alaturi merge bine si o salata de rosii.
Comentarii (12)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 2 Octombrie 2015 11:09
pasta de susan se cumpara de obicei. trebuie sa ai grija sa fie ceva marca buna altfel poate fi foooarte rea (cea de la Durra nu mi-a placut deloc de exemplu).sau s epoate face acasa prin prajirea usoara a semintelor de susan. apoi le mixezi in robot pana devin pasta foarte fina. apoi adaugi treptata ulei si continui sa mixezi pana ai ceva similar cu o crema.
Laura acum 9 ani - 2 Octombrie 2015 13:19
De cand astept asta! Ca sa mi fac pofta cumpar baba ganoush din cand in cand dar nimic nu se compara cu ce faci cu mana ta acasa :) multumesc!vaniana acum 9 ani - 2 Octombrie 2015 18:43
reteta cred ca este super buna, dar nu ma pot abtine sa iti spun ca asta e un mutabal, baba ganoush se face tot din vinete (dar si cu rosii si suc rodie, seamana mai mult cu salata de vinete pe care o stim - cea fara maioneza). stiu ca multa lumea confunda cele 2 salate, dar ele chiar sunt diferiteAntonovici Anna acum 9 ani - 17 Noiembrie 2015 18:18
:p Daca se poate va rog o reteta de mincaruri pentru satbatori traditionale. Multumesc AnnaIoana acum 9 ani - 18 Noiembrie 2015 09:39
Anna, toate retetele mele romanesti le gasesti aici: [link] iar cele pentru Craciun si Anul Nou aici: [link]Antonovici Anna acum 9 ani - 20 Noiembrie 2015 22:43
ioana, multumesc pentru raspuns! annaSandra acum 7 ani - 4 Ianuarie 2017 11:25
Buna, Ioana! tocmai ma pregateam sa-ti incerc reteta cand mi-a sarit in ochi comentariul de mai sus in care spuneai ca nu iti place pasta Durra...exact p-asta am luat-o ieri din pacate :)).Nu am mai luat pasta de susan pana acum, m-am aruncat la asta ca era totusi mult mai ieftina decat altele. E asa rea, o sa stric vinetele cu ea ? :)) tu de care folosesti? si mai ales ce gust ar trebui sa aiba o pasta buna de susan? eu am gustat-o si mi s-a parut buna, dar desigur, nemaincercand altceva nu-mi pot da seama ce nu e bun la ea :/ .Merci frumos !Ioana acum 7 ani - 4 Ianuarie 2017 11:37
Sandra, daca ai gustat-o si iti place sigur nu va strica salata.nu am mai cumparat demult o pasta de susan din Romania ca sa-ti spun o marca buna. In utlimii ani mi-am comandat prin prieteni din Israel, Turcia si anul asta am adus din Grecia.
Ioana Berariu acum 4 ani - 29 Ianuarie 2020 00:50
Pare mai degraba moutabal, nu baba ganoush. Vreau sa-ncerc si eu reteta, am niste vinete de la mama prin congelator si ma gandeam sa le fac cu maioneza, dar nu strica o mica variatie.Laura acum 2 ani - 4 Septembrie 2022 21:41
Este moutabal, intr.adevar; baba ganoush, sau ghanouj, contine ceapa, rodie, patrunjel.. asa am mncat la restaurant libanezLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email