Baba Ganoush

Retete arabesti Retete cu legume Retete simple Retete salate

Salata de vinete cu usturoi revizuita dupa 7 ani (am postat-o prima data in 2015). Salata e cremoasa, fara a contine maioneza. Cremozitatea e data de pasta de susan si iaurt.

Ingrediente

2 vinete medii
2 linguri suc de lamaie
1 catel mare de usturoi
1 lingura ulei de masline
2 linguri rase pasta de susan (tahini)
150 gr iaurt grecesc
patrunjel (sau menta)
sare, piper negru

Calorii: 485 calc (in total, calculat cu iaurt 2% si fara uleiul picurat deasupra)

  1. Daca folositi vinete gata coapte din congelator, dupa decongelare le lasati 10 minute intr-o sita sa se scurga.
    Daca folositi vinete proaspete, le veti coace si apoi le curatati dupa instructiunile de aici. Le lasati sa se scurga intr-o sita (cam 10 minute). Vinetele se toaca apoi marunt cu satarul de lemn pana obtineti o pasta si se dau la frigider sa se raceasca complet. In acest timp ele vor mai lasa suc, pe care il veti scurge inainte de a pregati salata.
  2. Cat se coc/scurg vinetele, pisati usturoiul intr-un mojar pana devine pasta si apoi il frecati cu 1 lingura de ulei. Il lasati sa stea asa pana e nevoie de el.
  3. Puneti pulpa vinetelor intr-un bol incapator astfel incat sa puteti amesteca usor. Stropiti vinetele cu suc de lamaie si presarati sare, apoi amestecati vartos cu o lingura de lemn. Gustati sa fie placut sarate. Daca vinetel nu sunt coapte pe plita/gratar, ci in cuptor, adaugati 1/4 lingurita sare afumata.
  4. Adaugati uleiul cu usturoi si frecati iar vartos. Cand frecati vinetele cu lamaie si ulei, ele se vor albi putin.
  5. Adaugati pasta de susan si iaurtul si amestecati bine, gustati iar de sare.
  6. Serviti salata stropita cu ulei de masline si presarata cu verdeata tocata. Rasniti putin piper negru deasupra. E buna cu lipie libaneza, paine turceasca sau paine arabeasca. Alaturi merge bine si o salata de rosii.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...