Baba Ganoush
Retete arabesti Retete cu legume Retete simple Retete salate
Salata de vinete cu usturoi revizuita dupa 7 ani (am postat-o prima data in 2015). Salata e cremoasa, fara a contine maioneza. Cremozitatea e data de pasta de susan si iaurt.
Ingrediente
2 vinete medii
2 linguri suc de lamaie
1 catel mare de usturoi
1 lingura ulei de masline
2 linguri rase pasta de susan (tahini)
150 gr iaurt grecesc
patrunjel (sau menta)
sare, piper negru
Calorii: 485 calc (in total, calculat cu iaurt 2% si fara uleiul picurat deasupra)
- Daca folositi vinete gata coapte din congelator, dupa decongelare le lasati 10 minute intr-o sita sa se scurga.
Daca folositi vinete proaspete, le veti coace si apoi le curatati dupa instructiunile de aici. Le lasati sa se scurga intr-o sita (cam 10 minute). Vinetele se toaca apoi marunt cu satarul de lemn pana obtineti o pasta si se dau la frigider sa se raceasca complet. In acest timp ele vor mai lasa suc, pe care il veti scurge inainte de a pregati salata. - Cat se coc/scurg vinetele, pisati usturoiul intr-un mojar pana devine pasta si apoi il frecati cu 1 lingura de ulei. Il lasati sa stea asa pana e nevoie de el.
- Puneti pulpa vinetelor intr-un bol incapator astfel incat sa puteti amesteca usor. Stropiti vinetele cu suc de lamaie si presarati sare, apoi amestecati vartos cu o lingura de lemn. Gustati sa fie placut sarate. Daca vinetel nu sunt coapte pe plita/gratar, ci in cuptor, adaugati 1/4 lingurita sare afumata.
- Adaugati uleiul cu usturoi si frecati iar vartos. Cand frecati vinetele cu lamaie si ulei, ele se vor albi putin.
- Adaugati pasta de susan si iaurtul si amestecati bine, gustati iar de sare.
- Serviti salata stropita cu ulei de masline si presarata cu verdeata tocata. Rasniti putin piper negru deasupra. E buna cu lipie libaneza, paine turceasca sau paine arabeasca. Alaturi merge bine si o salata de rosii.