Broccoli cu iaurt
Retete aperitive Retete garnituri Retete cu iaurt Retete cu legume Retete fara gluten
Broccoli bun de savurat. Garnisit cu un amestec aromat irezistibil si iaurt cremos, este modul perfect sa te bucuri de el. Garantat vei fi placut surprins de combinatia de arome, chiar daca nu esti mare fan broccoli. Garantat, nici nu vei simti broccoliul 😜.
Ingrediente
1 capatana mai mare de broccoli (cca 700 gr)
300 gr iaurt grecesc
1 lingura ulei
sare, piper negru
Amestec aromat
3 linguri ulei de masline
1 ceapa mica
3-4 fire patrunjel
1 lingurita cu varf ghimbir razuit
1 lingurita cu varf usturoi pisat (3 catei mari de usturoi )
1/2 lingurita Ras el Hanout (cel de la Fuchs l-am folosit; sau folositi pudra curry preferata)
sare
Portii: 4
Calorii: 242 cal / portie
- Pentru amestecul aromat se incinge uleiul intr-o tigaie nu foarte mare. Se adauga ceapa taiata felii si se caleste la foc mediu (sa sfaraie usor), amestecand des. Presarati putina sare. Ceapa trebuie sa devina galbuie si sa se rumeneasca placut pe alocuri, de data asta urmarim gustul acela dulceag de ceapa prajita.
- Se adauga patrunjelul tocat si se mai caleste 1 minut.
- Se adauga pasta de ghimbir si usturoiul strivit si se mai caleste 30 secunde, doar pana simtiti miros placut venind din tigaie.
- Trageti tigaia de pe foc, adaugati praful ras el hanout si amestecati. Scoateti amestecul intr-un bol mic, nu-l lasati in tigaie daca nu-l folositi imediat (daca nu va sincronizati cu broccoli-ul copt), fiindca se va arde si va deveni amarui.
- Broccoli se deface buchete si apoi fiecare buchet se taie in 2-3 felii, cat sa obtineti bucati nu foarte mari (1-2 muscaturi). Buchetelele mici se pot lasa intregi. Se presara cu sare, se toarna 1 lingura ulei si se amesteca bine.
- Se rasfira in tava cuptorului cu hartie de copt pe fund. Broccoli trebuie sa stea pe un singur strat, sa nu se suprapuna.
- Se introduce tava la cuptor, la 220C, timp de 6 minute. Am folosit programul de extra-rumenire (caldura sus-jos, dar cu partea de sus mai intensa), dar daca nu aveti ceva similar, cel sus-jos e ok. Dupa cele 6 minute broccoli va fi usor rumen ici-colo, dar va fi inca crocant. Il puteti lasa putin mai mult daca il verificati si nu va place asa crocant, dar nu-l lasati totusi pana se inmoaie si isi pierde culoarea.
- Se scoate broccoli din cuptor si se toarna amestecul aromat peste el, direct in tava cuptorului. Se rasneste piper negru. Se amesteca bine de tot pana amestecul se distribuie uniform. Gustati acum de sare si adaugati daca mai trebuie.
- Intindeti iaurtul pe un platou larg (sau 2 farfurii late) si puneti broccoli sub forma de movila deasupra. Serviti cald sau la temperatura camerei. E bun si dupa ce sta cateva ore, broccoli fiind gatit asa putin nu se va inmuia si nu va capata culoare neplacuta.