Calamari la gratar cu sos de leustean
Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete pentru gratar Retete rapide
Cat de bine merge pestele cu leusteanul, aceasta verdeata iubita de romani! Misterioasa Doamna Aurica din Oradea m-a invatat asta acum multi ani, daca va mai amintiti. Ideile bune merita reeditate. Asa ca azi, pornind de la cateva amintiri placute, am facut propria mea varianta de chipirones a la plancha, acei calamari mici si memorabili din San Sebastian.
Ingrediente
calamari mici (baby)
putin ulei
sare
Salsa verde de leustean
10 gr frunze de patrunjel
10 gr frunze de leustean
3 catei usturoi
1 lingura cu varf capere in otet (scurse; 25 gr)
1 lingura otet de pe capere
150 ml ulei masline
sare, piper negru
- Salsa e bine sa o pregatiti din timp, macar cu o ora inainte, ca sa aiba timp sa se imbine aromele. Imediat ce e gata are un usor gust ierbos, dar daca sta, verdeturile se macereaza si acesta dispare.
Leusteanul e o verdeata cu aroma puternica asa ca am folosit jumatate din cantitate patrunjel, e mai neutru, ca sa balansez aromele.
Puneti toate ingredientele (verdeturile tocate grob si usturoiul feliat) in blenderul vertical si mixati bine pana salsa e fina. Gustati de sare si adaugati daca mai trebuie. Lasati sa stea o ora la temperatura camerei. Daca o tineti mai mult, dupa o ora o mutati la frigider. - Cand planificati sa faceti acasa calamari la gratar, cumparati calamari mici, acestia sunt mai fragezi. Socotiti cam 6-7 calamari mici de persoana daca vreti ca aperitivul sa fie consistent, sau 3 daca vreti un aperitiv mic, stil tapas.
Ii curatati conform instructiunilor de aici. Ii spalati bine si apoi ii absorbiti cu servetele de hartie sa fie uscati si ii presarati generos cu sare. Se lasa la frigider pana aveti nevoie de ei. - Ii scoateti din frigider cu 30 minute inainte de preparare ca sa aiba timp sa revina la temperatura camerei. Se absorb iar cu servetele sa fi uscati cand ii puneti pe gratar. Ii stropiti apoi doar cu putin ulei.
- Incingeti tigaia grill 5 minute la foc maxim.
- Asezati calamari in ea fara sa-i inghesuiti. Lasati sa se faca 45 secunde pe fiecare parte. Stiu ca pare putin ca timp, nici nu vor apuca sa ia urme intense de gratar, dar asa calamarii nu vor deveni gumati si veti avea cei mai fragezi calamari la gratar pe care i-ati mancat vreodata.
* daca nu aveti tigaie grill puteti folosi o tigaie de fonta bine incinsa - Scoateti calamarii intr-un bol, pe masura ce ii coaceti. Cand i-ati terminat pe toti adaugati putina salsa de leustean peste ei si amestecati.
- Serviti calamarii cu bagheta prajita pe gratar (eu o prajesc in tigaia grill inainte de a face calamarii in ea) si bolul cu sos de leustean alaturi.