Calamari prajiti
Retete din Grecia Retete cu peste si fructe de mare
Amintire din vacantele la mare.
Par usor de pregatit, insa adevarul e ca ii fac foarte rar acasa. Poate o data, de doua ori pe an... De ce? Pentru ca se lasa cu macel in bucatarie. Reteta implica trecerea calamarilor prin apa rece, o tehnica care duce la obtinerea unei cruste crocante si in acelasi timp usoare si fine, ca un aluat tempura. Din cauza asta insa, uleiul stropeste in toate directiile, iar folosirea unei site antistropire este obligatorie daca ii pregatiti in casa. Va dati seama ca e o activitate nici pe departe atat de romantica cum e mancatul calamarilor prajiti pe malul marii (cel putin pentru bucatar). Dar din cand in cand, cand uitam de macel si ne vine iar pofta de calamari prajiti stiu ca nimic nu ne poate impiedica sa-i pregatim.
Cateva sfaturi pentru reusita sigura:
- am folosit un tuci de fonta pentru prajire, in el uleiul se incinge foarte bine
- uleiul sa fie extrem de incins
- am folosi putin amidon in amestec cu faina pentru o crusta mai usoara
- apa rece ajuta la formarea unei cruste crocante
- nu inghesuiti calamarii in vas; prajiti-i in ture
- folositi calamari mai mici, cei mari sunt prea gumati pentru aceasta reteta
Ingrediente
450 gr calamari mici
50 gr faina alba
1 lingura amidon
mult ulei pentru prajit
sare, piper negru, oregano
Portii: 2
- Intr-un bol se pun 1-2 cani cu apa si se da la congelator cam cu o ora inainte de a prajii calamarii. Aveti nevoie de apa rece ca gheata. Puteti de asemenea sa folositi apa cu cuburi de gheata in ea, daca va e mai comod.
- Se curata calamarii folosind instructiunile de aici. Se taie tuburile inele de 1/2 cm, iar tentaculele se lasa intregi. Se pun pe servetele de hartie sa se scurga bine de apa.
- Faina se amesteca cu amidonul.
- Se pune ulei (cam 1/2 l) intr-un vas larg si adanc si se incinge la foc mare cam 7-8 minute. Uleiul trebuie sa ajunga la 190C ca sa obtineti o crusta crocanta si "light".
- Puneti calamarii in faina si amestecati-i cu mainile pana sunt acoperiti complet. Asezati langa plita si vasul cu apa rece.
- Luati cate o bucata de calamar din faina, scufundati-o rapid in apa rece si apoi puneti-o in ulei. Repetati pana ati pus in ulei calamari, dar fara sa fie inghesuiti. Prajiti pana capata o culoare aurie deschisa (intre 1-2 minute). Scoateti calamarii cu o paleta cu gauri si puneti-i pe servetele, sa se absoarba grasimea in exces. Repetati prajirea in ture, pana terminati toti calamarii.
* din cauza apei, calamarii stropesc destul de tare cand ii puneti in ulei, recomand folosirea unei site antistropire cand ii prajiti in casa - Presararati calamarii prajiti cu sare, piper si oregano. Serviti imediat stropiti cu multa lamaie sau maioneza cu usturoi.