Chec cu lamaie
Chec cu lamaie insiropat: proaspat si aromat. A fost un cadou pentru prietenii nostri Adriana si Alex, care ne-au invitat weekendul acesta la casa lor de vacanta de la Cojocna si ne-au rasfatat cu gratare si produse bio din gradina lor.
Reteta apartine lui Alice Waters din "Chez Panisse Cookbook".
Ingrediente
125 gr unt
4 oua mari
250 gr zahar
150 ml lapte batut
80 ml suc de lamaie
1 lingura coaja rasa de lamaie
250 gr faina alba (tip BL55)
25 gr amidon
5 gr praf de copt (1/2 pliculet)
1/4 lingurita sare
Sirop
80 ml suc de lamaie
250 gr zahar pudra
- Nota: pentru aceasta reteta am folosit 3 lamai. Din ele am stors cei 160 ml suc de care avem nevoie, iar coaja necesara am ras-o dintr-o lamaie si jumatate.
- Se topeste untul si apoi se lasa sa se racoreasca pana e nevoie de el.
- Faina se cerne de 4 ori impreuna cu amidonul, sarea si praful de copt.
- Se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu 200 gr zahar si se amesteca cu mixerul pana devine ca o crema galben pal.
- Se adauga laptele batut, sucul si coaja de lamaie si se mai mixeaza un minut.
- Albusurile se bat la viteza medie pana se formeaza o spuma deasa, dar care inca nu sta pe tel. Se adauga incet 50 gr de zahar in timp de continuati sa mixati la viteza mai mare. Cand puteti intoarce vasul si spuma nu curge, e gata, nu mixati mai mult.
- In amestecul de galbenusuri adaugati 1/2 din cantitatea de faina. Folositi un tel sau o paleta lata pentru incorporare. Adaugati apoi 1/2 din spuma de albusuri, amestecand de asemenea usor de sus in jos ca sa nu se lase spuma. Adaugati restul de faina si cand e incorporata adaugati restul de spuma.
- In untul topit si racorit, adaugati 5 linguri din aluatul de chec. Omogenizati. Puneti apoi acest amestec peste aluatul de chec si amestecati iar usor cu telul pana la incorporare.
- Turnati aluatul intr-o tava (de 30 cm lungime) unsa cu unt.
- Coacei checul la 160C, timp de 50 minute. Faceti testul cu scobitoarea si daca checul e gata il scoateti din cuptor.
- Se pune sucul de lamaie cu zaharul la fiert. Cand zaharul e topit, siropul e gata.
- Checul il lasati sa se racoreasca 5 minute si apoi il rasturnati pe un platou. Cu o scobitoare il intepati de vreo 30 de ori pe toata suprafata. Turnati incet siropul peste el astfel: puneti cateva linguri pe toata suprafata lui si apoi asteptati sa se absoarba. Continuati pana terminati siropul.
* eu am pus doar 1/2 din sirop si mi s-a parut suficient de dulce si de insiropat. - Se lasa sa se raceasca complet.
Aluatul pentru chec
Checul copt
Incepem sa insiropam checul
Comentarii (18)
Ultimele comentarii
Ana-Maria acum 10 ani - 4 August 2014 16:25
Foarte bun si usor de pregatit!Multumesc foarte mult pentru aceasta reteta!
Florentina acum 9 ani - 13 August 2015 22:07
Buna Ioana,Eu locuiesc in State si nu stiu de unde sa cumpar amidon. M-ar tenta sa fac checul asta... crezi ca este vreo problema daca nu pun amidon? Pot sa pun altceva?
merci mult!
Florentina
Ioana acum 9 ani - 17 August 2015 10:41
amidonul e "cornstarch", din cate stiu se gaseste usor in State. faina BL55 e echivalenta cu all-purpose. daca nu gasesti amidon, foloseste faina "cake flour", e similara cu amestecul de all-purpose+cornstarch si ar trebui sa-ti iasa ok checul.Marin georgiana acum 9 ani - 29 Septembrie 2015 19:28
Buna am 20 de ani sunt incepatoare in bucatarie,am o intrebare mai ciudata ce tip de faina este bl55 si ce tipuri de faina se poate folosi daca nu am. :)Ioana acum 9 ani - 29 Septembrie 2015 20:18
e faina 550. mai exact eu folosesc aceasta faina: [link]Eu acum 8 ani - 14 Decembrie 2015 11:11
Pe cat de lipicios pe atat de bun este checul asta??Roxana acum 7 ani - 1 Aprilie 2017 20:52
E asa de bun acest chec incat l-am facut de 3 ori in decursul unei saptamani .... Super reteta ! MultumescAlunita Georgescu acum 7 ani - 27 Octombrie 2017 12:18
Puneti numai porcarii de retete care nu au nici o legatura cu poza.Dupa reteta asta mi a iesit un chec crud cu 65 de minute in cuptor la 160 grade.Copiati poze de pe alte site uri si puneti niste retete fara sa verificati. Va rog sa puneti retete care au legatura cu produsul final.Va multumesc! Este ultima data cand va vizitez site ul.M acum 6 ani - 15 Octombrie 2018 22:32
Am facut azi acest chec si a iesit minunat!!! Eu l-am copt la 140 C (cuptor electric cu fan) pentru 50 de minute si a iesit foarte bun!!! Multumesc mult!!!Ioana acum 6 ani - 17 Octombrie 2018 10:47
cu drag, M!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email