Chiftele la cuptor
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc
Chiftele la cuptor, pufoase si suculente, ca cele prajite in ulei. Si mai au un avantaj: sunt condimentate cu usturoi granulat, ca sa puteti iesi linistiti in oras dupa ce le mancati ;) Pentru accentuarea gustului am folosit fulgi de drojdie, care au si rol de liant pentru carne (in locul oului si pesmetului).
Ca model, am folosit chiftelele rotisate de la Selgoros, foarte bune, care mi-au fost recomandate de un prieten. Le-am incercat si am fost de acord cu el, sunt bune, insa dupa ce am citit cele 6 E-uri adaugate in compozitie pentru niste chiftele cu termen de garantie de doar 24 de ore am zis ca eu nu cosum asa ceva, insa pot incerca sa le fac acasa.
Ingrediente
500 gr carne tocata de porc (am tocat ceafa)
1 lingurita rasa sare
1 ceapa
1 lingura ulei
2 linguri cu varf fulgi de drojdie
1 lingurita rasa oregano uscat
1/2 lingurita usturoi granulat
1/2 lingurita fulgi de ceapa uscata macinati
piper negru macinat
1/8 lingurita bicarbonat de sodiu (optional)
50 ml apa rece
- Daca obisnuiti sa macinati carnea acasa, incepeti cu o seara inainte prin a taia carnea cuburi si a adauga sarea peste ele. Se lasa asa pana a doua zi, cand veti pregati chiftelele si o veti macina cat mai fin. Acesta este situatia ideala. Daca insa obisnuiti sa luati carnea gata tocata, o sarati si o framantati bine, apoi o lasati la frigider pana a doua zi cand veti pregati chiftelele.
- Ceapa tocata foarte foarte marunt se caleste in ulei pana se inmoaie bine de tot.
- Se adauga ceapa calita peste carnea tocata. Se adauga condimentele (drojdia, usturoi si ceapa granulata, oregano, piper negru dupa gust). Se framanta bine sa se omogenizeze. In acest moment puteti incinge o tigaie (cea in care ati calit ceapa e ok) si prajiti o chifteluta mica formata din amestecul de carne. Gustati carnea prajita si stabiliti daca mai aveti nevoie de condimente (sare, piper sau usturoi) in amestecul de carne.
- Cand carnea e condimentata dupa gustul vostru, adaugati apa si bicarbonatul si framantati pana apa este absorbita de tot in carne.
* bicarbonatul le va face mai pufoase; nu afecteaza gustul in cazul in care hotarati sa nu-l folositi - Cu mainile ude, formati chiftele din amestecul de carne. Eu am format chiftele mai mari, ca sa nu se usuce in cuptor. Mi-au iesit 12 chiftele din tot amestecul. Le-am aplatizat in palma ca sa se coaca uniform.
- Asezati chiftelele in tava cu hartie de copt. Coaceti-le la 200C pentru 25 minute. Dupa aceea porniti cuptorul pe grill, la maxim, si coaceti-le inca 5 minute, pana sunt rumene.
Amestec de carne pentru chiftele
Chiftele formate