Creveti in stil spaniol

Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete simple Retete din Spania

Alicante, de acolo am cea mai puternica amintire legata de creveti. Memorabili. Si acum imi amintesc gustul lor si mai ales a sosului in care erau inecati. Era un sos socant de simplu. Doar ulei de masline dar care purta gustul intens, dulceag al crevetilor in care stateau cativa catei de usturoi intregi atata de moi si de dulci, de parca ar fi fost posati in acel ulei. Sosul avea doar o aroma fina de usturoi, lasand crevetii sa "straluceasca". I-am intrebat pe chelneri cum sunt facuti si mi-au descris in linii mari procesul, inclusiv marinarea usturoiului in uleiul aromat timp de 3 ore.

Reteta o recomand doar cand aveti creveti cruzi, deosebiti de proaspeti. Adica daca ii tineti in mana si apoi va mirositi mainile sa va vina sa va scufundati in acel miros (recunosc, un test clar si infailibil :) ). Pentru clujeni recomand crevetii de la Metro, fiindca acolo ii primesc ambalati in vid si in ultima vreme i-am gasit mereu proaspeti. Daca crevetii nu sunt chiar asa proaspeti incat sa va scufundati in mirosul lor  :p , puteti sa va razbunati si sa-i scufundati pe ei in usturoi. Pentru asta urmati reteta de aici. Cele doua retete se bat acum pentru locul 1 in inima mea. Sa vedem ce zice inima voastra.

Ingrediente

20 creveti medii necuratati(aprox. 450 gr intregi, necuratati)
150 ml ulei masline (fructat, din cel pentru salate; am folosit ulei spaniol Arbequina)
4-6 catei usturoi curatati, dar lasati intregi
2 catei usturoi taiati felii
1 lingura suc de lamaie
sare, piper, un varf cutit boia afumata

Portii: 2

  1. Se curata crevetii de capete si coji, lasandu-se coada doar daca doriti. Capetele se arunca sau se pun la congelator pentru o viitoare supa. Cojile se pastreaza.
  2. Se spala crevetii in zona capetelor si se absorb bine cu servetele de hartie. Se pun la frigider pana e nevoie de ei.
  3. Intr-o tigaie se incinge usor uleiul si se adauga cojile de creveti. Se prajesc cojile pana devin rosii (cca 2 minute), amestecand sa se faca peste tot.
  4. Se toarna totul (uleiu si coji) intr-un robot si se mixeaza bine pana cojile se maruntesc (30 secunde).
  5. Se strecoara uleiul printr-o sita fina (cea de ceai e ok), presand pe coji sa extrageti cat mai mult ulei din ele.
  6. Se pune uleiul cald intr-un borcanel si se adauga acolo cateii de usturoi intregi si cei feliati. Uleiul se va infuza usor de la cei feliati. Cei intregi se vor marina incet. Ideal, alegeti catei de usturoi medii sau mici pentru cei intregi, fiindca se vor face mai repede la pasul urmator. In niciun caz nu taiati cateii care se cer intregi in reteta. In caz ca va vine ideea sa-i taiati pe lung sau pe lat... Nu! Va implor sa va abtineti.
  7. Lasati uleiul sa stea macar 3 ore la temp. camarei. Puteti sa il pastrati mai mult la frigider.
  8. Cand doriti sa pregatiti crevetii, turnati uleiul din borcan cu tot cu usturoi intr-o tigaie mai larga (cca 25 cm). Incalziti usor uleiul si lasati asa la foc mic 5 minute, sa se faca usturoiul. Uleiul nu are voie sa se infierbante in acest timp. Dati focul cat mai mic sau mutati tigaia pe un ochi mai mic daca e cazul. Practic usturoiul doar trebuie sa "fiarba" in ulei, nu sa se prajeasca. Sa picoteasca...
  9. Cat timp se intampla asta, presarati crevetii cu putina sare, mult piper negru proaspat rasnit si boiaua afumata (stiu ca unora nu le place boaiua afumata, dar aici cantitatea e mica, sunt sigura ca o sa va placa). Amestecati bine.
  10. Puneti crevetii in ulei. Acum puteti da focul la mediu sa inceapa sa sfaraie crevetii. Prajiti scurt, maxim 2 minute / parte, pana crevetii devin roz peste tot.
  11. Turnati sucul de lamaie si amestecati.
  12. Turnati tot continutul tavii intr-un bol. Serviti calzi, stropiti cu suc de lamaie si neaparat cu paine taraneasca foarte proaspata sau paine prajita, ca sa va bucurati de sosul de pe fundul farfuriei. O sa vedeti cat de moi si dulci sunt cateii de usturoi. O sa vreti sa-i intindeti pe paine.
    * 150 ml ulei aromat e destul de mult pentru a fi consumat de 2 persoane la o masa, asa ca inevitabil o sa va ramana destul de mult din acest sos dumnezeiesc. Iata ce veti face cu el: il pastrati la frigider pana a doua zi cand il veti folosi ca sa faceti o tura de paste cu ulei, usturoi si peperoncino. Nu mai adaugati usturoiul din reteta (uleiul e deja infuzat cu usturoi) si nici busuiocul (ca sa nu acoperiti gustul de crevete). Practic incingeti uleiul aromat, caliti pasta de ardei iute, adaugati pastele fierte si amestecati, amestecati sa se acopere de arome si finisati cu patrunjel tocat. Dubla placere!

Usturoiul se marineaza in uleiul aromat

Creveti in stil spaniol

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...