File de peste cu linte verde si bacon

Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare

Peste bine garnisit, pregatit pentru iarna. Pestele moale si dulceag, alaturi de lintea discreta, usor piperata contrasteaza cu pielea pestelui si bucatelele crocante de bacon.

Ingrediente

4 fileuri de peste alb cu piele (am folosit biban de mare, dar merge si dorada, cod sau pastrav)
sare, piper negru

Linte verde

250 gr linte verde (Le Puy, de Englouvia sau linte neagra)
1 ceapa mica
1 lingura pasta de rosii
1 lingurita sare
1 lingura ulei
sare

Bacon Crumbs

70 gr bacon neafumat (sau pancetta neafumata)
1 fir ceapa verde (sau 1 lingura ceapa mica chives tocata)
4-5 fire patrunjel
1 lingura unt
2 lingurite otet de vin rosu

Portii: 4

  1. Se incepe cu preparearea lintei deoarece e buna reincalzita, asadar o puteti pregati si cu o zi inainte. Se incinge uleiul intr-o oala si s ecaleste ceapa tocata marunt doar pana se inmoaie un pic (cca 5 minute). Se adauga pasta de rosii si se mai caleste 1-2 minute, pana vedeti ca se caramelizeaza pe fundul oalei. Se adauga lintea (spala bine inainte) si 750 ml apa. Se aduce la fierbere si se fierbe cu capac, la foc mic, pana e facuta (cca 30-40 minute). Cand deja simtiti ca bobul de linte e moale puteti adauga sarea. Catre final, daca are prea mult lichid, puteti lua capacul ca sa scada apa. Cand e gata, pe linte trebuie sa ramana doar putin apa, iar din aceasta se va absorbi o parte in timp ce sa raceste.
  2. Se toaca baconul fasiute sau cubulete. Se pun intr-o tigaie calduta, la foc mic, si asteptati sa-si lase grasimea. Cand e rumena si usor crocanta, scurgeti mare parte din grasimea lasata. Adaugati untul si dupa ce se topeste adaugati otetul. Trageti tigaia de pe foc si adaugati ceapa verde si patrunjelul tocate fin.
  3. Pestele il ptregatiti doar cand il serviti. Luati fiecare file si treceti cu degetele peste partea cu carnea. Daca simtiti oase, le extrageti cu o penseta. Presarati sare de mare si piper negru pe ambele parti. Daca e necesar, puteti taia fileurile in bucati ca sa intre usor in tigaie.
  4. Incingeti bine o tigaie antiaderenta si ungeti-o cu putin ulei (ca la clatite). Asezati pestele cu pielea in jos si lasati sa se prajeasca pana vedeti ca se albeste pe margini (cam 2 minute pentru fileuri nu foarte groase). Intoarceti fileurile si mai lasati-le sa se faca pe cealalta parte inca 1 minut. Prajiti fileurile pe rand, fara a le inghesui in tigaie.
  5. Servire: puneti linte pe farfurie; asezati deasupra cate un file de peste cu pielea in sus; tapetati pielea cu 1/4 din baconul din tigaie; turnati peste el si peste linte putin sos din tigaie. Serviti imediat.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...