File intreg de somon la cuptor

Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete la cuptor Retete simple

Cand am incercat prima data tehnica asta cu grill-ul pentru peste, mi-am zis ca ori carbonizez bunatatea de somon, ori iese ceva super bun. Si a iesit bine din prima, rumen deasupra, dar foarte moale in interior astfel incat sa-si pastreze gustul. De atunci l-am refacut de cateva ori si a iesit la fel de bun. Mie imi place sa decupez fileul, ca sa aiba grosime cat de cat egala pe toata suprafata, dar nu e obligatoriu Din decupaje fac aceste chiftele de somon.

Ingrediente

1 file intreg de somon (alegeti unul cat mai gros si mai uniform ca grosime)
1 lingurita miere neutra (de salcam de exemplu)
1/2 lingurita ulei
sare grunjoasa, piper negru

Portii: 3-4

  1. Daca doriti, puteti decupa fileul astfel incat sa fie de grosime cat mai egala (vezi poza 1). Nu e obligatoriu, dar partile mai subtiri vor fi la final mai facute. Se sterge fileul bine cu servetele sa fie cat mai uscat. Se presara cu sare mare din abundenta, inclusiv pe taieturi si se lasa 30 minute la temperatura camerei.
  2. Se sterge iar fileul pana e uscat si se indeparteaza din sarea in exces.
  3. Se presara fileul cu piper negru si alte condimente care va plac (am pus si putin piper cu lamaie). Se amesteca mierea cu uleiul si apoi se unge fileul deasupra cu acest amestec. Il masati sa fiti siguri ca mierea ajunge peste tot. Mierea nu se va simti la final, somonul nu va fi dulce, dar ajuta sa se rumeneasca mai repede.
  4. Se aseaza somonul pe o fasie de hartie de copt doar usor mai lata decat el si putin mai lunga. Aceasta fasie va va ajuta sa-l scoateti intact pe platou.
  5. Cu ajutorul hartiei mutati somonul in tava de copt (care poate fi si ea tapetata cu hartie de copt).
  6. Coaceti somonul la 120C timp de 20 minute. Mutati apoi cuptorul pe functia grill (caldura sa vina de sus; la 220C daca aveti termostat la grill) si lasati pana se rumeneste (5 minute aprox.) In acest timp nu va luati ochii de la peste, mai ales pe final, ca sa nu se arda.
    * am vazut la bucatarii profesionisti ca dupa ce scot pestele din cuptor folosesc o torta ca sa dea o rumeneala egala pestelui; in poza mea e asa cum l-am scos din cuptor
  7. Cand e placut rumen il scoateti pe un platou cu ajutorul hartiei de dedesubt. Eu l-am uns acum cu putin ulei de susan si l-am presarat cu putin susan prajit si patrunjel verde. Am asezat felii de lamaie in jur.
  8. La servire fiecare isi taie cat doreste din aceasta bucata. Pielea nu iese crocanta cu acest mod de gatire.

Am decupat fileul

L-am presarat cu sare mare

Perfect facut in interior, deloc uscat

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...