Oua fierte cu ciuperci si sos parmezan

Retete cu ciuperci Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Pentru toti indragostitii: fie ca inimile voastre sa fie intr-o armonie perfecta, la fel ca si aromele acestui mic dejun.

Ingrediente

2 oua
2 maini bune de rucola
15-20 ciuperci mici
2 linguri ulei masline (sau unt)
cateva picaturi ulei de masline aromatizat cu trufe albe
sare

Sos Parmezan

1/2 ceapa mica
30 gr unt
50 ml vin alb sec
100 ml supa de pui
1 galbenus de ou
1 lingura cu varf smantana (acra/fermentata)
50 gr parmezan
sare, piper alb

Portii: 2

  1. Pentru sosul parmezan pregatiti 2 craticioare cu care veti lucra in paralel si un tel pentru amestecare.
  2. In untul incins se caleste ceapa tocata fin pana se inmoaie. Se adaga vinul si se fierbe pana acesta este evaporat aproape de tot (cam 3 minute).
  3. In craticioara a doua se bate galbenusul si se amesteca cu supa de pui. Se toarna peste ele continutul primei craticioare (ceapa calita). Se pune pe foc mediu si se fierbe, amestecand continuu) pana sosul se ingroasa cat sa acopere dosul unei linguri (cca 10 minute).
  4. In prima craticoara se pune smantana. Se adauga sosul fierbinte pe care tocmai l-ati fiert peste ea, in fir subtire si amestecand mereu, ca sa nu se branzeasca smantana. Se pune pe foc si se infierbanta sosul (fara a clocoti insa). Se ia craticioara de pe foc si se adauga parmezanul razuit fin, amestecandu-se pana se topeste. Se condimenteaza sosul cu sare (daca mai e cazul) si piper alb.
  5. Se strecoara sosul printr-o sita fina.
  6. Se lasa sosul sa se racoreasca apoi daca doriti il puteti face spuma la fel cum faceti cu laptele pentru cappuccino (eu am folosit duza de la expresorul de cafea).
  7. Se fierb ouale moi (le puneti la fiert in apa rece si le lasati 2-3 minute din momentul in care apa incepe sa fiarba).
  8. Se curata ciupercile de picioruse. Se taie felii. Se prajesc la foc mare in putin ulei de masline (sau unt) pana sunt rumene. Se scot pe servetele de bucatarie sa se scurga de grasime. Se presara cu putina sare.
  9. Se aseaza pe fiecare farfurie cate o mana de rucola. Se aseaza oul in centru si se rupe cu furculita, cat sa inceapa galbenusul sa curga. Se presara ciupercile prajite in jurul oului. Se stropeste totul cu cateva linguri sos de parmezan. Se stropeste cu cateva picaturi ulei de trufe (atentie, nu folositi mult, e puternic).
  10. Se serveste cu paine prajita.

Sosul parmezan

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...