Paste cu pancetta si crema de dovleac
Retete din Italia Retete cu paste
Pentru cei care adora pastele Carbonara. Sosul e similar, super cremos si usor mai dulceag.
Ingrediente
320 gr paste lungi (linguine sau spaghetti)
350 gr dovleac placintar (cantarit dupa curatare)
25 gr unt
25 gr parmezan
50 gr ricotta
1 varf cutit nucsoara macinata
150 gr pancetta (am folosit pancetta arrotolata neafumata; merge si cu afumata)
Portii: 4
- Se taie dovleacul cuburi. Se topeste untul intr-o cratita mica si se adauga dovleacul. Se soteaza, amestecand rar, cam 5 minute, pana cuburile incep sa se inmoaie.
- Se adauga 200 ml apa si sare. Se aduce la fierbere si se fierbe cu capac timp de 15 minute, pana dovleacul e moale.
- Se mixeaza tot continutul cratitei in robot (sau cu blenderul vertical). Se adauga ricotta, parmezanul razuit, nucsoara si se rasneste mult piper negru. Se mixeaza totul pana aveti o crema fina, nu foarte densa.
- Pastele se fierb in multa apa cu sare, conform timpului de pe pachet. Cand le scurgeti, retineti 100 ml din apa in care au fiert.
- Intr-o tigaie foarte larga (30 cm) se pune pancetta taiata cubulete (sau fasii) si se prajeste pana isi lasa grasimea si devine placut rumena.
- Se adauga pastele scurse in tigaie si se amesteca sa se acopere cu grasimea lasata de pancetta.
- Se adauga sosul de dovleac si apa retinuta de pe paste si se amesteca pana se omogenizeaza. Se servesc imediat.
* crema de dovleac se poate prepara din timp si pastra la frigider; folositi din el cand aveti nevoie; pentru fiecare portie de paste (80 gr / persoana) veti folosi 2 linguri generoase de sos de dovleac si 25 ml apa in care au fiert pastele.
** crema de dovleac se poate adauga si la paste umplute (tortellini) cu cartofi sau prosciutto