Paste cu sos de rosii, bacon si ciuperci
Retete cu ciuperci Retete cu paste
Fiindca echipa e-retete se pregateste de semimaraton si maraton stafeta, are nevoie de multi carbohidrati si proteine in aceasta perioada in care efortul fizic este mare. Asadar, poftiti la paste echipa, am pus in ele ce aveam mai bun in casa!
Ingrediente
200 gr paste scurte
100 gr bacon (am folosit pancetta afumata)
1 ceapa medie
2 catei de usturoi
200 ml passata
100 ml vin rosu sec
150 ml supa de pui
1/2 punga mix de ciuperci congelate (punga de 450 gr; punga mea contine pleurotus, champignon, shiitake, hribi si ghebe)
1 fir cimbru (sau 1/4 lingurita cimbru uscat; sau ierburi provence)
cateva fire de patrunjel
1 lingura unt
sare, piper negru, chili
Portii: 2
- Se pun ciupercile intr-o tigaie mai mica si se decongeleaza la foc mediu, pana ciupercile sunt moi si si-au lasat sucul. Se colecteaza sucul intr-o cana, presand cat mai bine ciupercile sa iasa tot lichidul din ele.
- In alta tigaie mai larga si cu pereti inalti se pune baconul taiat cubulete sau fasiute. Se prajeste la foc mic pana-si lasa grasimea. Cand e destula grasime in tigaie adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o tot la foc mic pana se inmoaie foarte bine. In acest timp baconul se va rumeni putin. Adaugati 1 catel de usturoi strivit si mai caliti 30 de secunde.
- Adaugati passata si sucul colectat de pe ciuperci. Condimentati cu piper macinat, putin chili daca doriti si frunzele de cimbru. Aduceti la fierbere. Fierbeti cu capac la foc mediu spre mic timp de 10 minute.
- In acest timp puneti vinul intr-o craticioara si lasati-l sa dea cateva clocote (1 minut, sa se evapore alcoolul).
- Adaugati vinul fierbinte si supa de pui in sos si aduceti iar la fierbere. Fierbeti in continuare cu capac 15 minute. Dupa aceea ridicati capacul si daca sosul inca e un pic prea lichid lasati-l sa mai fiarba 5 minute fara capac. Gustati sosul de sare si adaugati daca e necesar (de obicei baconul e sarat, de aceea nu am pus sare de la inceput).
- Stergeti cu un servetel tigaia folosita la pct. 1. Topiti in ea untul si prajiti ciupercile pana se rumenesc usor. Adaugati 1 catel de usturoi strivit si patrunjelul tocat fin si prajiti inca 1 minut.
- Turnati tot continutul tigaii cu ciuperci peste sosul de rosii. Amestecati si lasati pe foc inca 1 minut.
- Sosul astfel preparat se poate servi imediat sau se poate pastra pana e nevoie de el. Cand il folositi doar il reincalziti.
- Fierbeti pastele in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet. Scurgeti-le si adaugati-le peste sosul fierbinte. Amestecati bine si serviti imediat.
Bacon cu ceapa si usturoi
Adaugam passata si sucul de ciuperci
Adaugam vinul su supa
Adaugam ciupercile prajite