Pere in sos de caramel si ciocolata

Retete desert Retete cu fructe

Reteta Pere in sos de caramel si ciocolata

Astazi este ziua mea de nastere si va invit sa calatorim virtual cu totii in bistro-ul parizian "Comme chez maman" sa impartim un desert minunat: pere fierte, aromate in sos de caramel si ciocolata si un pahar de vin Riesling.

Ingrediente

2 pere Conference

Sirop

1 l apa
125 gr zahar
1/2 pastaie vanilie
2 stelute anason
1 baton scortisoara (cca 5 cm)
1 lingura boabe de ienibahar
15 gr ghimbir
1 lamaie mica

Sos de caramel si ciocolata

100 gr zahar
120 ml smantana dulce pentru gatit (15% grasime)
20 gr ciocolata neagra (50-60% cacao)
2 gr fleur de sel (sau sare mare)

Portii: 2

  1. Se pune apa cu zaharul intr-o craticioara care cuprinde perele. Se adauga toate aromele (scortisoara, ienibaharul, vanilia, anasonul), se adauga sucul de la lamaie si coaja de lamaie si ghimbirul taiat in bucati mari. Se aduce la fierbere si se fierbe 10 minute. Se stinge focul, se acopera oala cu capac si se lasa sa se infuzeze timp de 15 minute.
  2. Se curata perele de coaja folosind ustensila pentru curatat legumele. Se lasa coditele intacte.  Se pun perele in siropul de mai sus. Se pune capacul pe oala si se readuce la fierbere. Din momentul in care siropul fierbe pe toata suprafata se cronometreaza 5 minute de fiert. Se stinge focul si se lasa perele sa se raceasca in sirop, cu capacul pus pe oala.
  3. Dupa ce s-au racit complet, se scot perele si se curata de cotoare astfel: se tai o felie de la baza si pe acolo se scoate cu grija cotorul, folosindu-va de o lingura de scos bile din pepene si un cutit de curatat legumele (vezi poza 4).
  4. Se pun perele inapoi in sirop si se pune oala in frigider (perele fierte sunt mai bune reci) macar cateva ore, dar ideal peste noapte. Astfel, perele au timp sa se infuzeze cu aroma siropului.
  5. Cand doriti sa le serviti, preparari sosul. Intr-o craticioara se topeste si caramelizeaza zaharul, pana are o culoare aurie inchisa si miroase bine a caramel. Il lasati sa se caramelizeze pana incepe sa fumege usor.
  6. Adaugati smantana incalzita (ca sa nu faceti soc termic) si amestecati rapid. Luati imediat craticioara de pe foc si plonjati fundul vasului in apa rece. Amestecati timp de 1 minut, sa se racoreasca un pic. Veti simti ca se ingroasa caramelul.
  7. Adaugati ciocolata rupta bucatele si sarea. Amestecati o data, lasati sa se topeasca ciocolata si apoi amestecati iar de cateva ori sa se omogenizeze. Puneti sosul intr-un pahar cu cioc si lasati-l sa se raceasca de tot.
  8. Pentru servire: scoateti perele din sirop (le scurgeti doar usor) si le asezati in mijlocul a doua farfurii. Turnati sosul de caramel si ciocolata de jur imprejur. Pudrati cu putina cacao.

Siropul aromat

Siropul aromat

Perele curatate de coaja

Perele curatate de coaja

Perele fierte in sirop

Perele fierte in sirop

Perele curatate de cotoare

Perele curatate de cotoare

Comentarii (23)

 

Ultimele comentarii

lidia  acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 20:02  

La multi ani, ioana
 

Claudia  acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 20:42  

La multi ani!
Multa dragoste, sanatate si fericire! :)
 

Ana-Maria  acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 21:51  

La multi ani frumosi, Ioana! Iti doresc multa sanatate, fericire si la cat mai multe retete de blog :) Te pup cu drag
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Ianuarie 2014 23:13  

Va multumesc din suflet tuturor pentru gandurile bune!
 

Lore  acum 10 ani - 9 Ianuarie 2014 16:32  

La multi ani! Sanatate, noroc si impliniri!
 

Cristina  acum 10 ani - 15 Ianuarie 2014 18:44  

Niciodata nu este prea tarziu sa urezi unui om pe care il stimezi si apreciezi " LA MULTI ANI IOANA", sa ai parte numai de lucruri bune si frumoase in viata ta!
 

Ioana  acum 10 ani - 15 Ianuarie 2014 19:16  

multumesc, Cristina!
 

Laura  acum 10 ani - 7 Februarie 2014 11:07  

Buna Ioana. Nu am vanilie pastaie, tocmai le-am adaugat in sticluta cu esenta. Merge sa pun esenta de vanilie preparata in casa? Insa ma gandesc ca daca pun esenta la inceput, se va evapora prin fierbere. Sa o adaug la sfarsit? Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 7 Februarie 2014 11:22  

asa e, esenta intotdeauna la final daca se poate. in acest caz poti sa o pui dupa ce ai stins focul si lasi sa se racoreasca perele
 

Camelia   acum 6 ani - 4 Decembrie 2017 14:16  

Un desert fin, excelent, minunat pt a-mi rasfata familia. Usor de realizat, iar efectul este demn de ?un bistrot chez-soi? ;) Un regal!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...