Peste cu legume la cuptor
Retete cu legume Retete cu peste si fructe de mare
Una din retetele mele preferate cu peste. Sosuletul este demential.
Reteta de peste cu legume la cuptor este inspirata de doamna Aurica, bucatareasa la un restaurant pescaresc de langa Oradea. Restaurantul nu promitea foarte multe la prima vedere, insa la prima degustare m-am indragostit de sosul acesta. Multumim doamna Aurica, reteta de peste cu legume la cuptor face sa ramaneti pe veci intre amintirile noastre placute.
Ingrediente
500 gr peste file (salau, crap, stiuca)
2 cepe
1 ardei gras rosu
2 rosii mari bine coapte
1 ardei iute murat + 2 linguri suc de pe ei
2-3 fire cimbru (sau 1 lingurita cimbru uscat)
3 foi dafin
1 lingurita zahar
3 linguri ulei
sare, piper
Portii: 3
- Ceapa si ardeiul se taie felii. Se calesc in uleiul incins pana se inmoaie un pic, cca 5 minute.
- In acest timp se oparesc (timp de 10 secunde) rosiile crestate in X intr-o parte, apoi se decojesc. Se mixeaza in robotel impreuna cu zaharul.
- Se adauga pulpa de rosii peste legume, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se adauga frunzele de dafin si cimbrul. Se fierbe totul cca. 10 minute, pana sosul scade binisor.
- In acest timp sarati fileurile de peste portionate dupa dorinta sau dupa cum se potrivesc in tava.
* se poate folosi si peste intreg, doar ca timpul de coacere in cuptor va fi mai lung - Stingeti focul si adaugati in sosul de legume ardeiul iute murat, taiat rondele si sucul de pe ardeii iuti. Amestecati.
- Acum aveti doua variante:
- turnati un strat subtire de sos pe fundul unei tavi termorezistente. Asezati fileurile de peste deasupra si acoperiti-le cu restul de sos; in acest fel pestele va iesi mai suculent si isi va lasa aroma in sos.
sau
- turnati tot sosul in tava si asezati deasupra fileurile de peste; in acest fel pestele va ramane mai ferm si isi va pastra aroma. - Dati tava la cuptor la 200C pentru 15 minute.
- Serviti pestele la cuptor imediat, cu paine moale. Daca ati ales prima varianta serviti direct din caserola, arata frumos. Daca ati ales a doua varianta scoateti fileurile pe un platou si turnati sosul peste ele. In ambele cazuri presarati cu patrunjel si leustean tocat.
Calim ceapa si ardeiul
Adaugam rosiile si verdeturile
Strat de sos pe fundul tavii
Fileurile de peste in tava
Acoperim fileurile cu restul de sos