Piure de conopida
Retete garnituri Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
O alternativa la mult iubitul piure de cartofi. Acest piure e extra cremos iar gustul si textura nu se depreciaza daca sta o vreme. Ba din contra, piureul de conopida devine mai matasos dupa ce sta si e reincalzit. Ideal pentru musafirii nepunctuali ;)
Aceasta este varianta revizuita. Prima versiune am postat-o in 2011 si de atunci am reusit sa o imbunatatesc destul de mult.
Ingrediente
1 conopida mica (cca 700 gr)
1 ceapa medie
2 linguri unt (sau 1 lingura unt si 1 lingura smantana acra)
1 fir cimbru
1 lingurita cu varf mustar
1 lingura ulei
sare, piper negru
Portii: 3
- Conopida se desface in buchete si apoi se taie felii.
- In uleiul incins se adauga ceapa tocata marunt. Se soteaza la foc mic pana ceapa e translucida (cca 15 minute) fara a o lasa sa se rumeneasca deloc.
- Se adauga conopida, cimbrul si apa doar cat sa o acopere (cam 2 1/2 cani apa; puteti adauga si putin lapte sa iasa mai alba). Se adauga sare si piper negru macint.
- Se aduce la fierbere, apoi se da focul la mic si se fierbe cu capac doar pana conopida e fiarta, dar nu terciuita (incepeti sa o verificati dupa 15 minute).
- Se scurge apa de pe conopida si se scoate cimbrul. Se pune conopida intr-un robot si se mixeaza pana e piure (puteti folosi foarte putina apa in care a fiert daca vi se pare ca robotul nu mixeaza usor). Se adauga apoi untul (si smantana) si se continua mixarea inca 30 secunde, pana obtineti o crema fina. Se adauga mustarul si se mixeaza scurt. Se drege piureul de sare.
- Se serveste piureul cald alaturi de muschiulet de porc (medalioane) la gratar, carnati proaspeti fripti sau snitele de porc. E bun reincalzit.