Rosii umplute cu carne si vinete
Ingrediente
8 rosii marisoare (cca 200-250 gr fiecare)
sare, zahar
Umplutura de carne si vinete
400 gr carne tocata (de vita, miel sau mixta vita+porc)
1 vanata coapta
1 ceapa
2 catei de usturoi
2 linguri pasta de rosii
100 ml vin rosu
1/8 lingurita scortisoara
1 varf cutit cuisoare macinate (sau ieninahar macinat)
1 lingurita oregano uscat
1/4 legatura patrunjel
10 frunze menta (sau busuioc)
2 linguri ulei masline
sare, piper negru
1 portie sos bechamel
70 gr branza tare (Horezu sau Kefalotyri; sau cascaval)
Portii: 4
- Se coace vanata si se scoapte pulpa dupa instructiunile de aici. Daca aveti vinete gata coapte si curatate, cantariti 150 gr pulpa. Se toaca pulpa ca pentru salata de vinete.
- Fiecarei rosii i se taie un capacel in zona coditei. Cu un cutit se decupeaza zona tare din centru (poza 1; aceasta parte se arunca). Se decupeaza apoi cu cutitul cat se poate din centrul rosiei (poza 2). Cu o lingurita se curata interiorul rosiei de pulpa apoasa cu seminte (poza 3). Curatati bine interiorul, lasand doar marginile neatinse. Se presara fiecare rosie in interior cu o priza de sare si una de zahar. Se aseaza pe o frafurie cu partea taiata in jos sa se scurga excesul de suc.
* ce am curatat din rosie nu se foloseste in aceasta reteta, eu le-am mixat in blender si le-am baut - Intr-o tigaie larga incingeti uleiul si caliti ceapa tocata pana se inmoaie (cca 5 minute). Adaugati usturoiul stivit si mai caliti 1 minut.
- Adaugati carnea tocata si sotatei la foc mare, amestecand des, pana isi schimba culoarea peste tot si daca doriti o puteti lasa chiar sa se rumeneasca un pic.
- Faceti loc in centru si adaugati pasta de rosii. Prajiti pasta cca 2 minute, apoi amestecati-o cu carnea, adaugand apoi vinul, oregano, scortisoara si cuisoarele. Presarati sare si piper negru. Fierbeti pana vinul se evapora.
- Adaugati pulpa de vinete peste carne si amestecati. Adaugati verdeturile tocate retinand 1 lingurita.
- Umpleti rosiile cu amestecu de carne si vinete, lasand putin spatiu pentru sos. Asezati rosiile intr-un vas care merge la cuptor. Tunrati putina apa pe fundul vasului (cam de 1 deget).
- Preparati sosul bechamel dupa instructiunile de aici. Condimentati sosul cu un varf de cutit de nucsoara macinata. Dupa ce luati sosul de pe foc, razuiti branza si amestecati pana se topeste.
- Puneti cate 2 linguri de sos peste carne. Presarati verdeata retinuta. Asezati capacele pe rosii. Picurati ulei de masline peste rosii.
- Dati la cuptor, la 200C, timp de aprox. 50 minute, pana rosiile arata coapte, cu coaja stafidita si sosul bechamel usor rumen deasupra.
- Serviti rosiile umplute calde.
Decupam cotorul
Decupam si mai mult
Curatam interiorul cu o lingurita
Umplutura de carne si vinete
Umplem rosiile cu carne
Punem sos bechamel deasupra si presaram verdeata
Punem capacele la loc
Rosii umplute cu carne si vinete