Salata de broccoli cu merisoare si alune de padure
Retete cu legume Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple Retete salate
Aceasta salata e o poveste culinara in care gustul se impleteste armonios cu sanatatea! Ar putea deveni chiar o poveste de Craciun daca o adaugi in meniul de Sarbatori. Sunt sigura ca va castiga multi fani, chiar dintre cei mai putin probabili. Si sunt sigura cand zic asta, fiindca salata a fost descoperita de sotul meu la salad barul de la Piata9 si deja stiti ca el chiar nu e fan broccoli.
Salata este crocanta, cu un dressing cremos dulce-picant. E dulce de la caise si miere si picant de la mustar si hrean.
Ingrediente
1 broccoli mediu (cca 600 gr)
100 gr merisoare uscate
50 gr alune de padure (sau/si nuca, migdale felii)
sare
Dressing cremos
45 gr caise semiuscate
120 ml lapte batut
1 lingurita mustar (cca 15 gr)
1/2 lingurita hrean preparat (cca 5 gr)
1 lingurita miere (cca 10 gr)
1 lingura ulei neutru (de avocado de exemplu)
sare
Portii: 2 (salata) sau 4 (garnitura)
Calorii: 920 in total
- Alegeti caise semiuscate ambalate in pungi, care sa fie cat mai moi, mai aromate si dulci, se vor mixa mai bine in dressing si vor da un gust mai bun; daca gasiti doar uscate, de obicei cele la vrac, rehidratati-le o jumatate de ora in apa fierbinte.
La fel si merisoarele, daca sunt foarte uscate, le rehidratati jumatate de ora in apa fierbinte. - Preparati dressingul: mixati totul intr-un robot mic sau cu blenderul vertical pana devine cremos. Adaugati o priza de sare si apoi treptat cate 1 lingura de apa rece pana devine pufos si nu foarte dens, ca o maioneza mai moale (am adaugat 3 linguri); din cauza culorii galbui chiar va arata ca o maioneza la final. Gustati si mai adaugati hrean daca doriti dressingul mai picant (depinde si de taria lui in borcan; al meu e mediu de iute).
- Desfaceti broccoli buchetele (sa aveti cam 400 gr la final). Taiati fiecare buchetel in felii si apoi feliile le tocati bucatele mici. Puneti totul intr-un bol incapator.
- Daca alunele sunt crude, le coaceti in cuptor 10 minute la 170C. Daca sunt deja prajite, doar le infierbantati cateva minute intr-o tigaie incinsa bine, ca sa le resuscitati aroma. Daca folositi nuca, o tocati bucati mari. Alunele le puteti folosi intregi sau le apasati usor cu latul unui cutit sa se desfaca in jumatate. Feliile de migdale le folositi ca atare.
- Adaugati peste broccoli merisoarele (scurse daca e cazul) si alunele prajite. Presarati putina sare si apoi turnatitot dressingul. Amestecati bine, pana tot broccoli e acoperit de dressingul crenmos.
- E buna imediat, dar rezista foarte bine la frigider.