Sparanghel la cuptor cu ou moale

Retete cu legume Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou

Saptamana trecura v-am arata diferite metode de preparare a sparanghelului (la gratar, preferata mea sau sotat la tigaie). Cand insa doriti sa pregatiti cantitati mai mari, cel mai comod e sa folositi cuptorul. Sparanghelul se coace la temperatura mare in jur de de 10 minute.

Sparanghelul copt impreuna cu oul fiert moale, sosul picant si mararul s-au nascut sa stea impreuna pe aceeasi farfurie si nu ar putea trai un unul fara celalat. Suflete pereche ;)

Ingrediente

500 gr sparanghel
4-5 oua
2 fire marar
sare, piper negru, chili (sau boia)
2 linguri ulei de masline

Sos picant

100 gr maioneza
1 lingurita mustar
1 lingurita otet (de orez sau sherry folosesc de obicei fiind mai slab)
1/2 ceapa mica rosie (cca 15 gr)
2 linguri generoase frisca batuta
sare

Portii: 4-5

  1. Pregatiti sosul: puneti toate ingredientele (exceptand frisca) intr-un robot mic si mixati pana obtineti o crema fina. Gustati-l si mai adaugati otet daca simtit ca nu e suficient de acrisor pt. gustul vostru. Adaugati frisca batuta in sos cu miscari usoare si apoi dregeti de sare. Lasati sosul sa stea la frigider pana la servire.
    * va rezulta mai mult sos decat e necesar pentru 5 oua
  2. Sparanghelul curatat, spalat si bine uscat se aseza in tava cuptorului pe un singur strat. Se stropeste cu ulei de masline, se amesteca cu mana sa fie uniform acoperit si se condimenteaza cu sare si piper negru.
  3. Se coace la 220C timp de aprox. 10 minute. Dupa acest timp il verificati si il scoateti cand e facut (sparanghelul foarte gros dureaza cateva minute in plus). Sparanghelul trebuie sa ramana usor crocant la final, nu-l lasati sa se inmoaie fiindca gustul se altereaza. Ganditi-va la broccoli cand il gatiti.
  4. Cat se face spranghelul puneti o oala cu apa multa (cat sa acopere ouale) la fiert. Adaugati sare in apa. Cand apa clocoteste, dati focul la mic si adaugati ouale (direct de la frigider, asa e socotit timpul de fierbere!) in apa, unul cate unul. Folositi o paleta sa le lasati usor in apa. Astfel nu vor crapa.
  5. Fierbeti, la foc mic (apa de abia bolboroseste), timp de:
    - 7 minute -> pentru moale, cum se vede in poza principala ; adica nu se curge afara cand il taiati, ar fi chiar inestetic, dar galbenusul e moale bine
    - 8 minute -> inca moale, dar galbenusul incepe sa se coaguleze pe margini
    - 9 minute -> "clicos", adica galbenusul e inchegat de tot, nu curge deloc, dar e inca umed
    * timpul e dat pentru oua medii!
  6. Scoateti ouale din apa folosind paleta si le puneti direct intr-un bol cu apa rece. Le lasati sa se racoreasca un pic, apoi cu un latul unui cutit se loveste coaja de jur imprejur. Se mai lasa un pic in apa rece si apoi se pot decoji.
  7. Se aseaza fire de sparanghel pe farfurii. Deasupra se pune cate un ou taiat in doua. Pe el se pune cate 1 lingurita sos picant. Se presara cu sare de mare, piper negru si putin chili (boia). Se presara cu marar tocat din abundenta. Se servesc imediat.

Ou moale (7 minute)

Ou semi-moale (8 minute)

Ou clicos (9 minute)

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...