Supa de peste (Gregada)
Retete cu cartofi Retete din Croatia Retete cu peste si fructe de mare Retete rapide Retete simple Retete de supe si ciorbe
V-am promis mai demult reteta de supa de peste specifica insulei Hvar, Gregada. Este o supa simpla, gustoasa si matasoasa - cum a descris-o Radu - care are doar un secret: sa folositi peste proaspat. In Hvar, aceasta supa se servea doar cu precomanda din ziua precedenta, pentru a putea folosi doar pestii prinsi in acea dimineata. Daca e posibil sa folositi un amestec de mai multe tipuri de peste pentru aceasta supa ar fi excelent. Am pus poze cu pestii pe care i-am vazut si cumparat in piata din Zadar, unii imi sunt cunoscuti, altii nu. Poate cunoscatorii acestor pesti ma ajuta si pe mine sa aflu denumirea lor. Va raman datoare!
Eu am pus ton (cam 300 gr), 5 pestisori spada (erau mici, cam 300 gr in total; i-am pus mai mult pentru gust) si un macrou de vreo 900 grame. Daca aveti 2-3 creveti, ii puteti adauga la sfarsit, odata cu patrunjelul si ii folositi pentru a decora supa in momentul in care o serviti. Noua asa ne-a fost adusa, cu crevetii deasupra si un cos de paine proaspata din care recunosc ca mi-am facut cu nesimtire provizii si pentru micul dejun :p No, nu va inchipuiti ca fac asta des, dar painea aceea era cu adevarat speciala. Mai puneti un pahar de vin alb langa (din cel care ati pus in supa) si nu veti avea nici o plangere de la comeseni.
Ingrediente
1.5 kg peste proaspat de calitate (dorada, ton, macrou, cod, peste spada)
1 kg cartofi
2 cepe
3 rosii mici (cca 200 gr)
5 catei usturoi
2 foi dafin
sare, piper
1/2 lingurita turmenic (optional)
1/2 legatura patrunjel
150 ml vin alb (sec sau demisec)
80 ml ulei masline
Portii: 8
- Se va folosi o oala larga cu pereti nu foarte inalti. Daca aveti o oala aspectuoasa astfel incat sa puteti servi supa direct din ea e si mai bine. ;)
- Se curata pestele si se taie felii. Se spala bine. Se pastreaza capetele si cozile, se vor adauga si ele in supa.
- Cartofii si rosiile se taie rondele.
- Se caleste ceapa tocata in 50 ml ulei de masline incins. Cand e sticloasa, se adauga 4 catei de usturoi striviti si se mai amesteca 1 minut.
- Din acest moment nu se mai amesteca in oala, doar se scutura daca e necesar!
- Asezam straturi alternative de felii de cartofi si rosii in oala. Presaram piper (cam 3-4 prize), sare (cam 2 lingurite) si turmenicul (pentru culoare). Adaugam 1.5 litri apa si foile de dafin si fierbem cam 10 minute din momentul in care supa incepe sa clocoteasca. Nu uitati, in acest timp nu amestecam in oala, doar o scuturam.
- Adaugam apoi feliile de peste, vinul, restul de ulei de masline, scuturam oala sa se aseze bine continutul si pestele sa fie acoperit de supa si mai fierbem 15 minute.
- Adaugam catelul de usturoi strivit si patrunjelul tocat si mai dam cateva clocote. Gustam de sare si adaugam daca mai este necesar.
- De preferat sa se serveasca in ziua in care a fost preparata, cel tarziu a doua zi. Ideal ar fi sa o serviti imediat dupa ce e gata cu paine proaspata taraneasca.
Fierbem cartofii
Adaugam pestele
Supa de peste (Gregada)
Supa de peste (Gregada)
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Piata de peste din Zadar
Creveti
Ansoa
Dorada
Piata de peste din Zadar
Pestisori spada
Ton