Lasagna
Retete din Italia Retete de mancaruri cu carne Retete cu paste Retete cu carne de porc Retete cu carne de vitel sau vita
E inutil sa-i mai fac vreo reclama, lasagna e lasagna si cred ca nu exista cineva caruia sa nu-i placa sau sa nu fi gustat vreodata. Atata va spun, ca noul parmezan verde a transformat lasagna mea, crezusem ca mai buna decat o fac nu se poate, dar iata ca m-am inselat. Prin urmare aveti in fata cea mai buna lasagna produsa de mine.
Si inca o mica observatie. Lasagna in forma aceasta este destul de migaloasa, dar daca pregatiti sosul ragu cu o zi inainte totul devine mai rapid. Sau puteti pregati mai multe portii de ragu pe care le congelati fiindca se pastreaza foarte bine.
Ingrediente
8 foi lasagna (Barilla am folosit)
1 portie ragu
100 gr parmezan (am folosit din cel aromat dar in lipsa puneti parmezan simplu razuit)
2 portii sos bechamel (din 600 ml lapte)
un strop de ulei
Portii: 4 mari
- Sosul ragu se poate pregati si cu 2-3 zile inainte dupa reteta de aici. Se pastreaza la frigider si se incalzeste usor cand il folositi la lasagna.
* sosul este suficient pentru tava folosita de mine, chiar vor ramane cca 2 polonice de sos. - Pregatiti o tava de 20 x 20 cm (am folosit vasul patrat de Jena) ungand-o cu un strop de ulei, inclusiv pe margini.
- Puneti o oala larga cu multa apa si o lingurita de sare la fiert. Cand incepe sa fiarba introduceti in apa cate 3-4 foi lasagna (sau mai multe, dupa marimea vasului, dar sa nu fie inghesuite) si lasati-le la fiert la foc mai molcom pana se ridica la suprafata (sau urmati indicatiile de pe pachet pentru fierbere). Eu am folosit foi de lasagna Barilla pe care scria ca nu necesita fierbere, dar le-am fiert (ceea ce va recomad si voua) pentru a nu face sosul bechamel prea lichid. Cand se ridica, scoateti foile pe un prosop mare de bumbac sa se scurga de apa. Pentru a le scoate eu folosesc un cutit pe care-l trec pe sub mijlocul foii de lasagna, o ridic usor si apoi o rastorn pe prosop.
- Cand sunt gata toate foile, pregatiti sosul bechamel dupa reteta de aici, dar dubland cantitatile: adica veti folosi 100 gr unt, 2 linguri cu varf faina, 600 ml lapte... de data asta am pus si putina nucsoara in bechamel ca sa se "asorteze" cu sosul ragu.
* sosul trebuie sa aiba consistenta destul de moale, adica daca-l luati cu o lingura sa curga usor de pe ea. Daca vi se pare mai grosut adaugati treptat inca putin lapte. - In tava pregatita turnati pe fund putin sos bechamel si ungeti fundul cu acel sos.
- Asezati apoi 2 foi de lasagna, usor suprapuse.
- Turnati cca 2 polonice de sos ragu peste foi si nivelati stratul cu dosul unei linguri.
- Turnati apoi cateva linguri bune de sos bechamel, sa fie distribuit pe toata suprafata.
- Presarati parmezan pe toata suprafata.
* am folosit parmezan aromat in varianta fara usturoi - Continuati straturile: iar foaie de lasagna, ragu, sos bechamel, parmezan pana puneti deasupa ultimele foi de lasagna.
- Pe ultimul strat turnati doar sos bechamel (nu mai puneti ragu) si apoi presarati mult parmezan.
- Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati la cuptor pentru 35 minute la 190C.
- Pentru a obtine o crusta uniforma, deci mai aspectuoasa, am scos folia si am pornit grillul (focul sa vina de sus) si am lasat sa se rumeneasca cateva minute (am supravegheat pana mi-a placut cum arata crusta). Daca nu aveti aceasta optiune la cuptor, scoateti folia si lasati sa se rumeneasca.
- Lasati sa se racoreasca 10-15 minute si apoi serviti. Este foarte buna si reincalzita la microunde sau in cuptor.
Punem foile la fiert...
pana se ridica la suprafata
Foile le scurgem pe prosop
Primele straturi: foi de lasagna cu ragu
Apoi urmeaza sos bechamel cu parmezan verde
Peste ultimul strat de foi turnam doar sos bechamel si presaram parmezan
Lasagne coapta
Lasagna