Peste la grill in sos de marar
Retete cu peste si fructe de mare Retete pentru gratar
Am mancat asa ceva in iunie la nunta verisoarei mele Dana (off topic: nunta faina, organizata intr-o gradina de vara, cu bufet suedez si un grill urias in centru, muzica buna in fundal si o atmosfera foarte relaxata, parca iesisem toata familia la picnic, fara mare fast dar totul de bun gust; oricum o nunta "altfel", spre deosebire de restul nuntilor plictisitoare parca trase la indigo la care am mai fost, exceptand-o pe a mea normal :p ) si de atunci mi-a ramas gandul la el. A fost servit ca si aperitiv cald doar ca pestele era facut pane, iar sosul era servit langa el. Dar eu mi-am luat portia de prajeli in ulei saptamana asta, asa ca am pregatit pestele la grill.
Ingrediente
2 fileuri peste (al meu a fost merluciu)
Sos de marar
50 gr unt
1 lingura cu varf faina
250 ml lapte fierbinte
1 lingura marar tocat
sare, piper
Portii: 2
- Saram si piperam fileurile de peste si le asezam pe gratar, cate 2-3 minute pe fiecare parte. Cand e facut, rupeti pestele cu furculita in bucatele mai mici.
* am portionat fileurile de peste sa-mi incapa in tigaia grill care e cam mica si au rezultat 4 bucati ca si cele din poza - Intr-o oala topim untul la foc mediu spre mic si apoi punem faina in el. Amestecam cam 1 minut cu telul pana se rumeneste putin faina(sa fie aurie, nu o lasati sa se inchida prea tare la culoare!). Sosul va avea acum o consistenta de pasta groasa.
- Puneti incet laptele peste sos, ca la maioneza si amestecati continuu cu telul pana terminati tot laptele.
* laptele trebuie sa fie fierbinte ca sa nu se faca cocoloase.
* daca totusi sunteti la prima incercare si sosul are cocoloase, nu va panicati, este solutie si pentru asta: treceti-l printr-o sita si veti obtine cel mai fin sosulet ;) - Adaugati mararul in sos, condimentati cu sare si piper si continuati sa amestecati pana obtineti un sos cremos.
- Adaugati bucatelele de pestele in sos, amestecati usor si luati de pe foc. Serviti cald.
Grillam fileurile de peste
Rupem pestele in bucati mici
Pregatim sosul de marar