"Unt" cu leurda

Retete condimente Retete gustari (snack)

Unt vegetal aromat, special pentru sezonul de ridichi. E inspirat de modul in care francezii servesc ridichile, cu unt moale si sare grunjoasa. Crema mea cu leurda are exact consistenta untului care a stat temperatura camerei, e matasoasa, fina si infuzata cu aroma verdeturilor. Dupa ce trece sezonul de leurda, in acelasi mod se poate prepara orice unt vegetal aromat (cu busuioc, menta, leustean) pentru tartine.

Ingrediente

1 avocado copt

Sos de leurda

50 gr leurda (1 legatura mare)
5 frunze leustean
3 linguri ulei de masline
3 linguri apa rece
sare, piper negru

Portii: 2-3

  1. Pentru sos se pune apa la fiert intr-o craticioara. Cand fierbe, se adauga leurda si se opareste 1 minut. Se scoate si se plonjeaza rapid in apa rece, pentru a opri fierberea si a pastra culoarea. Cand leurda e racorita, se scoate din apa si se scurge bine in pumn sau intr-un servetele de bucatarie.
  2. In robot mic sau cu blenderul vertical se mixeaza leurda, putina sare si uleiul, pana aveti o pasta. Se adauga leusteanul si se rasneste piper negru apoi se mixeaza scurt, doar pana la omogenizare. Se adauga apa si se mixeaza pana devine un sos fin, care curge de pe lingura. Se gusta de sare si se scoate intr-un borcan mic.
    * sosul se poata prepara din timp si pastra la frigider; pasul urmator il faceti doar cand veti servi "untul", ca sa nu se oxideze avocado
    ** la un avocado se folosesc doar 3-4 linguri din sos; tot sosul ajunge pentru 2-3 avocado
  3. In robot se pune miezul de la avocado si se adauga 3-4 linguri de sos de leurda. Se mixeaza pana aveti o crema fina. Se gusta de sare.
  4. La servire se imparte crema pe 2-3 farfurii mai largi, se aseaza alaturi paine prajita si apoi se adauga alaturi cate o legatura de ridichi taiate si presarate cu sare grunjoasa (Maldon sau fleur de sel). Daca doriti ca platoul sa fie fel principal, mai consistent, adaugati pe painea prajita peste din conserva (macrou am pus de data asta), halloumi la gratar, oua fierte sau cate 2 fasii de prosciutto (pentru mic dejun).

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...