Inghetata de orez cu scortisoara

Retete desert Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene

Ce avem azi la desert? Budinca de orez sau inghetata? Amandoua, fiindca azi e ziua noastra norocoasa si nu trebuie sa alegem!!! Daca esti nou pe aici o sa vezi ca nu ne abtinem de la mega combinatii. Vezi eclerul-cremes si choux-cannoli :)

Inghetata de orez cu scortisoara este in top 3 inghetate preferate, dupa cea de fistic si alune de padure. Prima data am gustat-o la Moritz Eis, dar nu o au tot timpul in oferta. Asa ca prima inghetata in noul meu aparat de inghetata  (DAAA, pana la urma nu am rezistat si mi-am luat unul, dar asa, mai basic, pana vad cat de productiva sunt) am tinut sa fie aceasta, mai ales ca am gasit la Anya von Bremzen (The New Spanish Table) o reteta promitatoare. Mi-a iesit o inghetata super cremoasa, care rivalizeaza cu cea mai buna gelato. E atat de cremoasa incat as paria ca iese bine si fara aparat de inghetata. Am servit-o simpla sau cu un sos de cafea (stiti deja, reteta maine!).

Ingrediente

750 ml lapte (3.5%)
75 gr orez cu bob rotund (Camolino)
1 priza sare
1 baton de scortisoara de 5m
2 fasii coaja de lamaie
35 gr zahar

3 galbenusuri
50 gr zahar
375 ml lapte (3.5%)

  1. Intr-o cratita se pune la fiert laptele, sarea si orezul. Se adauga aromele (scortisoara, coaja de lamaie). Cand incepe sa fiarba se da focul la mic (pe cel mai mic ochi de la plita am pus cratita), astfel incat laptele doar sa bolboroseasca usor ca sa nu se umfle sau sa faca pojghita. Amestecati des, ca sa stimulati eliberarea amidonului din orez, ca la risotto. Nu trebuie amesteca continuu, doar des. Fierbeti orezul cam 30-35 minute, astfel incat bobul sa fie complet fiert (sa nu se simta deloc tare in mijloc) si laptele sa fie absorbit in mare parte, sa aveti o budinca groasa de orez. Daca laptele scade si orezul nu e fiert mai puteti picura putin lapte.
  2. Luati cratita de pe foc, scoateti aromele si apoi adaugati zaharul si amestecati pana se dizolva.
  3. Infierbantati laptele. Intr-o craticioara (preferabil cu fund gros), se freaca putin galbenusurile cu zaharul. Se toarna incet, in timp ce amstecati cu telul, laptele fierbinte. Oul nu are voie sa sa se coaguleze, deci turnati incet laptele mai ales la inceput.
  4. Puneti craticioara pe foc mic si contnuati sa amestecati cu telul pana simtiti ca se ingroasa putin compozitia. Nu va deveni ca o budinca, dar veti simti ca devine vascoasa. Dureaza cam 6 minute la oala cu frund gros, dar mai putin la o oala cu fund subtire. La o oala cu fund subtire trebuie sa fiti mai atenti sa nu se coaguleze oul, momentul dintre crema si omleta e mai mic :) Daca aveti un termometru, va opriti cand crema ajunge la 85C.
  5. Luati de pe foc crema si turnati-o peste budinca de orez. Daca aveti robot cu carcasa de plastic lasati sa se racoreasca compozitia 10 minute. Daca e din inox puteti continua imediat. Puneti compozitia in robot si mixati la viteza mare pana devine cremoasa (la un robot puternic dureaza 10-15 secunde, dar la unul mai slabut puteti sa mixati si 1 minut).
  6. Puneti compozitia intr-un vas cu cioc (va fi util cand o turnati in masina de inghetata) si dati la frigider macare cateva ore, pana se raceste bine. Eu o las de pe o zi pe alta.
  7. Puneti compozitia in masina de inghetata dupa instructiunile masinii si lasati pana are consistenta dorita (la mine a durat 15 minute, apoi am pus-o intr-un vas cu capac si am dat congelator inca 1 ora). Se serveste imediat, dar o puteti pastra la congelator mai mult timp. Inghetata se va intari la congelator, dar daca o scoateti cu 30 minute inainte va reveni la consistenta buna, doar ii mai dati cateva mixuri cu o lingura de lemn sa se omogenizeze.

Inghetata de orez cu scortisoara

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...