Rubarba, optimista primaverii
Cand m-am intalnit vineri cu Cori mi-a marturisit ca nu cunoaste rubarba si a avut retineri in a o folosi. Si mi-am dat seama ca e normal, de multe ori merg la cumparaturi si sunt tentata sa aleg legume si fructe pe care le cunosc si pe care imi place sa le manac in defavoarea celor pe care nu le-am intalnit pana atunci. Instinctiv e mai greu sa ma decid sa incerc ceva nou... risc sa nu-mi placa, risc sa nu il gatesc bine din prima incercare, risc bani si timp. Si totusi de cele mai multe ori cand am riscat a iesit bine si am fost incantata de rezultate si de noile descoperiri. Sau macar am renuntat la o obsesie... oare ce gust are asta?
Am vrut sa-i descriu gustul rubarbei si mi-am dat seama ca nu stiu exact sa-i spun cum e aroma, nu-mi pare ca seamana cu nimic. Insa am putut sa-i spun ca e acrisoara. Mie mi se pare ca are aceeasi aciditate ca macrisul. Daca prefer macrisul in ciorbe si salate, rubarba e buna in deserturi, fiindca are nevoie sa fie indulcita ca sa "straluceasca".
Sezonul ei incepe in aprilie (cea de solar) si mai-iunie (cea de gradina).
Utilizare: de la rubarba se folosesc doar tulpinile. Atentie, frunzele se indeparteaza fiindca sunt toxice.
Tulpinile pot fi verzi sau colorate in roz-fucsia pana la rosu mai intens. Daca tulpinile sunt verzi nu insemana ca nu e coapta, unele soiuri pur si simplu asa sunt si asa raman, eventual capata o nuanta de roz la capat. De obicei soiurile verzi sunt cele de gradina, iar cele rosii sunt cele crescute in solar. Rubarba crescuta in solar este mai delicata. Cea de gradina poate deveni atoasa cand nu e tanara (se vad fire tari cand o tai bucati) si in acest caz doar se curata deasupra cu un peeler de legume (exact ca si cand curatati castravetii).
Tulpinile se taie pur si simplu bucati si se folosesc in retete. La fierbere rubarba tinde sa-si piarda forma, se dezintegreaza foarte usor. Fiindca isi pierde asa usor forma este preferata pentru gemuri, in tarte si placinte. Cea mai buna metoda pe care am incercat-o pana acum care pastreaza cel mai bine forma rubarbei este coacerea in cuptor, la foc mediu si avand grija sa nu o amestec pe final.
Pastrare: se pastreaza bine pe termen scurt in lada frigiderului; pe termen lung se poate congela (soacra-mea face asa: o taie bucati, o introduce in pungi zip-bag, scotand cat de mult aer si inchide punga; o pune la congelator; la decongelare se inmoaie; anul asta imi voi congela si eu pentru prima data cateva pungi de rubarba).
Combinatii: cu capsuni, zmeura, mere, ghimbir, cardamom, portocale, lamai, vanilie, scortisoara, zahar sau miere, smantana, iaurt.
Retetele mele cu rubarba:
- Gem de rubarba
- Crema de rubarba
- Fursecuri cu crema de rubarba
- Sorbet de rubarba
- Prajitura cu rubarba
- Placinta englezeasca cu rubarba
- Rubarba coapta in sirop Earl Grey
- Scones cu rubarba
- Crostata cu gem de rubarba si capsuni
- Sirop de rubarba cu spuma de iaurt
In aceste retete am incercat multe din combinatiile de care va spuneam. Incercati-le si vedeti care va place mai mult.